Útmutató a kézipéldányok alapján végzett kőzetleíráshoz

Németh Norbert
Miskolci Egyetem
Földtan-Teleptani Tanszék

Az útmutató azon diákok számára készült, akik tanultak ásvány- és kőzettant, nem teljesen idegen számukra a petrográfia elmélete és hallottak a vizsgálati módszerekről is, azonban eddig még nem szembesültek egy feltárásból kivett kődarab leírásának problémájával. Egy találomra kiválasztott kézipéldányon zavarbaejtően sok olyan jelenség tűnik szembe, amely a petrográfia szemszögéből érdektelen, míg a fontos tulajdonságok egy része rejtve marad. Meglehet, érzékszerveink tökéletlenek, és gyakran a műszeres vizsgálatok segítségére szorulnak, de mégis a legegyszerűbb, legolcsóbb, mindig kéznél levő észlelési lehetőséget nyújtják. Sokféle kőzetet, sok helyről, különféle formákban kell látni ahhoz, hogy a leíró ráismerjen a tipikus jelenségekre, és megszokja, hogy azokra figyeljen, amelyek valóban fontosak. Ha a gyakorlat nem is pótolható, ez az írás segíteni kíván a kiindulásban.

Első áttekintéskor ajánlott az alább megadott sorrendet követni, de lehetőség van az ugrásokra: a szövegben barna színű linkek mutatnak a megemlített, máshol részletesebben tárgyalt fogalmakra. Szintén barna színű és nyíl után következik a külső, elméleti anyagot tartalmazó forrásokra mutató link egyes szövegrészek végén. A kék színnel jelölt linkek egy-egy szó rövid magyarázatára mutatnak.


Általános szempontok

Eszközök és használatuk

A kőzetek felépítése, szövetalkotók

A kőzetleírás menete

Kőzetjellemzők
Anyagi jellemzőkSzöveti jellemzők
Szín, csillogásKristályosság, a szemcsék elrendeződése
Szemcsék anyagaSzemcsealak
Kötőanyag, réskitöltő anyagSzemcseméret
Keménység, szilárdság, kohézióFoliáció, lineáció, klivázs, elválás
Szag, íz, tapadásRepedések, érkitöltések, felületi jelenségek
SűrűségTörésfelület
FosszíliákPorozitás

Értelmezés


Kőzettani hálózati források gyűjteménye (angol nyelven)


Kedves olvasók! Kérem, küldjék el a tartalomra és a formára vonatkozó jobbító szándékú észrevételeiket, tapasztalataikat a következő címre: foldnn@gold.uni-miskolc.hu

MISKOLCI EGYETEM
ME Földtan-Teleptani Tanszék